Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Helena-Reet: Marokon harvinaisuus – arganöljy! Vierailu ”Khmissa Argan” -edustuskaupassa Essaouirassa + MATKAKUVAT!

Helena-Reet: Marokon harvinaisuus – arganöljy! Vierailu ”Khmissa Argan” -edustuskaupassa Essaouirassa + MATKAKUVAT!

OHMYGOSSIP – Marokkolaiset ovat erittäin ylpeitä arganöljystään, jota valmistetaan Pohjois-Afrikassa Marokon kaakkoisosassa luonnossa kasvavan puun – arganpuun (Argania spinosa) siemenistä. Arvokasta öljyä kutsutaan usein myös Marokon nestemäiseksi kullaksi. Marokkoon matkustettaessa arganöljy on yksi ensimmäisistä asioista, jotka turistit ovat ostoslistaansa kirjanneet. Kaikkialta ei kuitenkaan saa laadukasta ja sataprosenttisen puhdasta arganöljyä.

Kävin parin OHMYGOSSIPin ja NordenBladetin työntekijän kanssa Essaouirassa toimivassa Khmissa Argan -edustuskaupassa (Centre Mejji, Taftachte), jossa meille esiteltiin arganöljyn valmistusprosessia. Paikalla myydään myös erilaisia hyvien tavaramerkkien (esimerkiksi Rosa Huile ja Aitma Sens) arganöljytuotteita – saippuoita, öljyjä, voiteita jne.


Miltä arganpuun hedelmä näyttää?
Arganpuun hedelmä muistuttaa hieman oliivia, mutta on isompi ja pyöreämpi. Lihaisan hedelmän sisällä on erittäin kovakuorinen pähkinä, jossa on 2-3 mantelimaista ydintä.

Missä arganpuu kasvaa?
Arganpuita kasvaa vain pienellä rajallisella alueella ja satokin on varsin pieni (satoisimmat 60-vuotiaat puut voivat tuottaa vuodessa 8 kiloa siemeniä).


Miten satoa korjataan ja öljyä valmistetaan?
Ehkäpä jotkut teistä ovat nähneet eksoottisen näkymän – vuohet ruokailevat puiden latvoissa kuin linnut. Korkealle kiivenneet eläimet ahmivat arganpuun meheviä hedelmiä, mutta kovassa kuoressa olevia siemeniä niiden elimistö ei sulata. Siten naiset keräävätkin eläinten jätösten joukosta pähkinöitä, ja sitten seuraa suhteellisen työläs käsittely. Perinteisesti öljy puristetaan käsin (noin 36 kilosta saadaan yksi litra puhdasta öljyä), jonka vuoksi tämä öljy on ainutlaatuista.
Mitä sisältää?
Arganöljy sisältää runsaasti bioflavonoideja, omega-6 -rasvahappoja, myös muita hyödyllisiä aineita ja E-vitamiinia kaksi kertaa enemmän kuin oliiviöljy.

Mihin arganöljyä käytetään?
Arganöljy on erittäin arvostettua sekä kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa että lääketieteessä. Yleiskäyttöinen ”ihmetuote”, joka sopii todellakin käytännössä kaikkeen. Historiallisesti se on kuitenkin kuulunut paikalliseen ruokapöytään.

Arganöljy sopii kuivien hiusten ravitsemiseen, antamaan niille hohdetta. Parin öljypisaran lisääminen hiusjuuriin tai sampoon joukkoon vähentää säännöllisesti käytettynä hiusten halkeilua ja putoilua. Se myös tasapainottaa ihon aineenvaihduntaa ja edistää ihosolujen uusiutumista. Sopii erittäin hyvin myös herkälle ja aknesta kärsivälle iholle.

Jos taas kynnet ovat taipuvaiset halkeilemaan ja kynsinauha on kuiva, sormenpäitä voi hoitaa pitämällä niitä kerran viikossa sitruunatiivisteen ja öljyn sekoituksessa (1 : 1) vähintään 15 minuutin ajan.
Kuvia ja videoita Marokon matkalta ja Khmissa Argan -liikkessä käynnistä löydätte myös Helena-Reet Ennetin (@helenareetennet) ja Estella Elishevan (@estella.elisheva) Instagram-tileiltä.

Teksti ja Marokon matkakuvat: Helena-Reet EnnetMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory